Een van de bekendste veganisten ter wereld, Pamela Anderson, is een campagne begonnen tegen waterverspilling door de vlees –en zuivelindustrie.

Water wordt met de dag schaarser en alhoewel wij daar in Nederland natuurlijk nog niets van merken is het zeker iets om over na te denken als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog schoon drinkwater hebben.

“Rivieren worden drooggelegd, niet alleen voor de dieren maar ook voor gewassen zoals alfalfa die verbouwd worden om de dieren in de vee-industrie te voeden. De consumptie van een halve kilo rundvlees verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid water als zes maanden aan douches.”

– Pamela Anderson

Naast dat de vleesindustrie, volgens de National Academy of Sciences, de grootste watervervuiler is op aarde – alleen al in Amerika zorgt de vleesindustrie jaarlijks voor 278.416 kilometer vervuilde rivieren – blijkt het nu dat een derde van al ons drinkwater op gaat aan de veehouderij.

Laat ik dat even benadrukken met wat cijfers.

Hoeveel water kost het eigenlijk om sla, broccoli en andere groenten te produceren? De Amerikaanse nieuwsorganisatie Mother Jones deed onderzoek.

Waterverbruik vlees en groente

BRON: MotherJones.com

Broccoli verbruikt dus maar liefst 20,4 liter water en dan heb je nog maar 1 stronk. Een stronk weegt ongeveer 450 gram waardoor een kilo broccoli dus ruim 45,33 liter water kost.

Dat lijkt gigantisch toch? Maar hoeveel water kost het om een kilo rundvlees te produceren?

100 liter? 1000? 10.000?

Nee mijn lieve lezers, het kost ruim 15.500 liter water om een kilo rundvlees te produceren! Dat is ruim 341 kilo broccoli…

Naast rundvlees eten we met z’n allen natuurlijk nog andere dierlijke producten die net zoveel waterverspilling opleveren:

  • Kip: 1 kilo = 4.300 liter water of 95 kilo broccoli
  • Kaas: 1 kilo = 3.200 liter water of 71 kilo broccoli
  • Varken: 1 kilo = 6.000 liter water of 132 kilo broccoli
Bron: https://www.simplehappykitchen.com/?ref=pnt_how_much_water

De reden dat er zo’n gigantische hoeveelheid water nodig is komt doordat je ook het water dat gebruikt wordt om het eten voor het dier te produceren moet meenemen in de berekening.

Dit eten had namelijk ook direct door ons opgegeten kunnen worden in plaats van het eerst door een dier te laten gaan.

De gemiddelde vlees -en zuiveleter verbruikt hiermee per dag ruim 5.500 liter water!

En dat is dan alleen maar doordat je ervoor kiest om vlees en zuivel te eten. Het gemiddelde waterverbruik dat direct elke dag gebruikt wordt (voor douchen, drinken en koken) ligt rond de 121 liter.

Als je er dus voor kiest om vegan te gaan bespaar je gemiddeld 5.379 liter water uit per dag. Dat is 1.963.335 liter per jaar!

Dus zoals Pam het zou zeggen:

“Wees een spetter voor het milieu – word veganist”

Goh, ik heb altijd al van die vrouw gehouden 😀

Over Maik Süter

Ik at een halve kilo vlees per dag en werkte in een slagerij, maar sinds eind 2012 ga ik als vegetariër door het leven (en sinds 2015 als veganist). Sindsdien heb ik tonnen energie, ben ik 7 kilo afgevallen en draag ik bij aan een betere wereld. Nu probeer ik andere mensen te inspireren om ook deze lifestyle te leven.

7 reacties voeg reactie toe

  1. Inspirerend en helder geschreven artikel. Wat enorm knap dat je van werken in een slagerij naar veganist bent gegaan.

  2. Hoi Maik,

    dank voor je mooie artikel. Duidelijk. Het sterkt mij maar weer eens in mijn vegetarische bestaan. Veganistisch lukt mij (nog) niet. Maar dat gaat ooit wel gebeuren.
    Ga zo door. ik krijg je nieuwsbrief ook al.

    Groetjes,

  3. Heel interessant artikel.
    Velen hebben de mond vol om de voetafdruk te willen verkleinen maar als het over vlees gaat dan wordt er liefst gezwegen in alle talen.
    Ik vind dit heel erg, vooral omdat er zo veel dierenleed mee gepaard gaat.
    Mensen kunnen zo hypocriet zijn. Zelfs verenigingen die opkomen voor dieren geven een Bbq met vlees normaal.
    Gelukkig zijn er wel goede initiatieven met plantaardige bbq ´s.
    Daarom waardeer ik veganrevolutie.nl zo aan waarvoor mijn dank.

  4. Geweldig hoe er toch nog mensen zijn die proberen hun minuscule steentje bij te dragen aan een wereld waar toch niks meer aan te redden valt 😉 (excuseer me voor mijn sarcastische ondertoon, dit is gewoon eigen aan me 😉 )

    Probeer naast een veganistische of vegetarische levenstijl ook te denken aan het gigantische waterverlies/verspilling voor de productie van wijn, bier,(alcoholdranken in zen geheel), frisdrank… Zelfs 1 kop koffie kost al gauw 140 liter water alvorens jij hem kan doorspoelen in je keel.
    Voorbeeldje: 1 liter wijn = 1000 liter water… Just sayin’… Nogal contraproductief in een wereld waar zoveel volk rondloopt en waterschaarste in hoog tempo op weg is om ook ons probleem te worden hier in het noordelijk halfrond…

  5. Ik heb mijn twijfels over de stelling dat de hoeveelheid water aan het afnemen is . De zeespiegel stijgt immers door de opwarming van de aarde. Alleen de hoeveelheid schoon drinkwater uit de grond wordt steeds kleiner . En dat is wat over het algemeen wordt bedoeld wordt . Dat drinkwater ( soms meer dan 50 jaar oud !) wordt op grotere dieptes opgepompt , en weer aangevuld door water dat langzaam door de grond heen sijpelt naar die dieptes . Alleen dat sijpelen duurt tientallen jaren . En dat proces is niet meer in evenwicht , er wordt meer uit de grond gehaald dan er terug sijpelt . Andere manieren om drinkwater ( voor mensen ) te maken zijn ook wel mogelijk maar ook veel duurder. Het zou al een hele stap vooruit zijn , als we drinkwater alleen voor bereiding van voedsel en drinken voor de mensen zouden gebruiken . Douchen , wc doorspoelen , drinken voor dieren etc , kan ook met regenwater. Alleen dan moet iedereen( ook de boeren) regenwater op grote schaal gaan opslaan. Dat heeft als tweede voordeel dat er bij hevige regenval minder incidenten zijn . En misschien het drinkwater veel duurder maken , zou net het stapje kunnen zijn om regenwater zelf op te vangen .

Laat Een Reactie Achter